IMAP stärker sin position inom segmentet medelstora företag genom att under 2018 genomföra 208 affärer med totala värden på över $10 miljarder

IMAP släppte idag sina resultat för 2018 där det skett en ökning i antal genomförda transaktioner jämfört med föregående år; totalt genomfördes 208 transaktioner med totala värden om över $10 miljarder. Det genomsnittliga transaktionsvärdet blev $62,2 miljoner, och IMAP fortsätter att stärka sin position inom segmentet för medelstora företag.

Under 2018 stod segmenten teknologi och industri för över 40% of IMAPs totala antal transaktioner. En trend som kunde ses under 2018 var förvärv av teknologirelaterade företag genomförda av företag i icketekniska branscher, därför är det inte konstigt att segmenten teknologi och healthcare attraherade de högsta transaktionsmultiplarna, något IMAP tror kommer att fortsätta under 2019.

Nästan en tredjedel av IMAPs transaktioner under 2018 genomfördes mellan företag i två olika länder (s.k. cross-border) och i cirka 40 % av transaktionerna var målbolaget beläget i Europa och 30 % i Nordamerika. Hög aktivitet kunde även ses i Skandinavien samt Central- och Östeuropa. På grund av politiska svängningar och osäkerhet på marknaden så var transaktionsmarknaden i Latinamerika något svag, även om en uppgång förväntas ske under 2019.

Under 2018 gjordes även betydande framsteg i IMAPs pågående tillväxtstrategi med tillkännagivandet av tre nya nyckelpartners. Tidigt på året förvärvade IMAPs amerikanska partner Capstone branschkollegan Headwaters MB, vilket gör det kombinerande bolaget IMAP Capstone Headwaters till en av de största investmentbankerna i USA inom mellansegmentet. IMAP välkomnade även Verdant Capital, med säte i Sydafrika och med kontor i Johannesburg, Accra, Kinshasa och Mauritius, vilket innebär att IMAP numera har åtta kontor i Afrika. I slutet av 2018 ingick IMAP i ett strategiskt partnerskap med Defroof Petercam Investment Banking (DPIB) och från januari 2019 är DPIB IMAPs exklusiva partner i Belgien och Frankrike gällande M&A-rådgivning.

IMAPs ordförande, Jurgis Oniunas, kommenterar: ”Trots en växande oro avseende lägre aktivitet på M&A-marknaden under 2019 så är IMAP fortsatt positiva. Vi fortsätter att uppfylla vårt uppdrag att hitta innovativa och lönsamma lösningar för våra klienter, och levererar överlägsen rådgivning och expertis tillsammans med global täckning.”

Klicka här för att se hela pressreleasen.

Fler nyheter