Hitta din rådgivare


IMAP Sverige gör ett rekordstarkt första halvår 2021 med hela 13 genomförda affärer

Efter ett markant fall på transaktionsmarknaden första halvåret 2020 på grund av pandemin, återhämtade sig marknaden med besked under andra halvåret och har fortsatt så under första halvåret 2021. Just nu är det ett fantastiskt tryck på transaktionsmarknaden, och mycket talar för att 2021 kommer att slå tidigare rekordnivåer.

Efter ett markant fall på transaktionsmarknaden första halvåret 2020 på grund av pandemin, återhämtade sig marknaden med besked under andra halvåret och har fortsatt så under första halvåret 2021. Just nu är det ett fantastiskt tryck på transaktionsmarknaden, och mycket talar för att 2021 kommer att slå tidigare rekordnivåer.

- ”På den svenska marknaden har vi på IMAP haft ett rekordhalvår och genomfört hela 13 affärer varav fem av dessa varit cross-border, det vill säga att köpare och säljare har varit från olika länder, en anmärkningsvärd siffra då vi befinner oss mitt i en pandemi. Vi ser för närvarande inga tecken på att transaktionsklimatet kommer att svalna av inom den närmsta framtiden utan fortsätta även efter sommaren. Det finns mycket pengar i systemen, både från industriella aktörer och finansiella aktörer”, förklarar Andreas Anderberg, Partner IMAP Sverige.

Andreas fortsätter: ”Vi ser också att där tillkommit en mängd investeringsbolag under de senaste åren med fokus mot just Mid Market. Även många av de PE-aktörer som redan finns etablerade på marknaden fortsätter att resa fonder, och är nu redo att investera”.

 

Även rent praktiska moment kopplade till transaktioner kom att påverkas under pandemiåret 2020 – processer som ej gick att genomföra som vanligt.

Andreas Anderberg utvecklar: ”Möjligheten att genomföra fysiska möten försvann helt och det påverkade det allmänna transaktionsklimatet. I en förvärvsprocess när du ska köpa eller sälja ett bolag kan det ha en väldigt stor inverkan. Man har till exempel inte möjlighet att fysiskt träffa dem man ska göra en affär med, träffa den personal som ska ta över eller se produktionsanläggningen. Marknaden svängde dock om rätt snabbt och nya verktyg såsom videomöten började användas i stor utsträckning.

I en av våra transaktioner var köparen ett israeliskt bolag som inte kunde genomföra en sedvanlig ”site visit” hos vår klient Addvanze i Helsingborg utan där det i stället fick ordnas en livesänd visning av tillverkningsanläggningen över Teams. Vi har även använt drönare för att fota produktionsanläggningar. I en annan av våra affärer där norska Sysco förvärvade vår klient SQL Services träffades de facto köpare och säljare inte under hela förvärvsprocessen, utan även där skedde alla möten över Teams.

 

Två transaktionsintensiva sektorer under det senaste året har varit IT-sektorn och industrisektorn. Det kan finnas en koppling till hur det svenska samhället ställt om när det kommer till digitala lösningar vilket gett IT-sektorn ytterligare en skjuts tack vare pandemin. Industrin är en sektor som klarade sig relativt bra under pandemin tack vare bland annat de stödpaket som var anpassade för just industrin.

Det har under det senaste året även skett ett stort antal börsnoteringar och ett nytt regelverk gör det även möjligt att notera ett så kallat SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Det är ett förvärvsbolag som består av ett tomt skal som placeras på börsen för att anskaffa kapital och genomföra ett förvärv – som då tar över börsplatsen. SPAC-marknaden är redan stor i USA, och håller på att etablera sig i Europa. Sveriges första SPAC lanserades av Bure Equity i mars och heter ACQ.

Vi lämnar nu ett intensivt första halvår och ser fram emot en spännande höst! Som alltid om ni som företagsägare har ett bolag ni vill diskutera framtiden kring, så finns vi på IMAP alltid tillgängliga.

 

Kontakta oss
Kontakta oss
Middle-market M&A is a world of opportunity, and with that comes a sea of options and moving parts. Your advisor is the compass. Contact us for a no-commitment consultation with an M&A specialist, who’ll listen carefully to your concerns and give an honest, unbiased assessment on the best way forward.
Our business is your business growth
FRÅGOR? 

KONTAKTA OSS GÄRNA! 

Vi hoppas få höra ifrån dig. Vårt team finns alltid tillgängliga.

Kontaktformulär 

Vad spännande att du vill höra mer kring IMAP. Använd gärna formuläret nedan för att berätta lite mer om din nuvarande situation så lovar vi att återkomma så snart som möjligt.