Hitta din rådgivare


Spanska Teknia förvärvar STG i Vimmerby, ett ledande bolag inom pressgjutning och efterbearbetning i aluminium, magnesium och zink

STG är ett bolag inom kvalificerad pressgjutning och efterbearbetning, och arbetar med materialen aluminium, magnesium och zink. STG har i dag cirka 100 anställda och omsatte cirka 200 miljoner kronor under fjolåret.

Svensk Tryckgjutning AB (”STG”) grundades av Sven Hjelte 1967. Bolaget drivs sedan länge av Peter Hjelte och är ett bolag inom kvalificerad pressgjutning och efterbearbetning. Bolagets största kunder finns inom den globala fordonsindustrin med höga krav på miljöanpassade kvalitetsprodukter i aluminium, magnesium och zink. Företaget jobbar tillsammans med Scania, Mercedes, Emerson och Bosch med flera. STG har i dag cirka 100 anställda och omsatte cirka 200 miljoner kronor under fjolåret. 

Köparen, Teknia Manufacturing Group med huvudkontor i Madrid, är en internationell koncern som specialiserat sig på tillverkning av metall- och plastkomponenter baserat på ett brett spektrum av teknologier. Teknia grundades 1992 och är en global leverantör till fordonsindustrin och finns nu i 13 länder med 23 fabriker och mer än 3 300 anställda. Bland företagets kunder finns världens ledande fordonstillverkare samt andra Tier-1-leverantörer till branschen. Teknias omsättning uppgick 2021 till 324 miljoner euro. 

Teknia gör detta förvärv för att stärka sin förmåga att tillverka komponenter för nya mobilitetslösningar. Aluminium och magnesium blir allt mer relevanta för tillverkning av komponenter för elfordon på grund av materialens bättre egenskaper jämfört med andra material.

STG blir Teknias fjärde aluminiumgjuterianläggning. Sedan tidigare har koncernen anläggningar i spanska Ampuero, rumänska Oradea och mexikanska Tepejí del Río. Genom STG får också Teknia kunskap kring tillverkning av detaljer i magnesium. 

"Förvärvet av STG i Sverige är en del av vår strategi för att öka vår produktionskapacitet inom den växande teknologi som pressgjutning av aluminium är, samtidigt som vi införlivar en ny, högspecialiserad teknologi magnesiumgjutning", säger Javier Quesada de Luis, Teknias VD. pressmeddelande. 

Peter Hjelte på STG, kommenterar: "Vi har sedan en längre tid tillbaka tagit ett strategiskt beslut i att sälja vårt företag. Vi har mycket nogsamt valt ut rätt köpare där Teknia Group varit det bolag som allra bäst passat in som ny ägare. Teknia Group är en stabil industriell koncern som verkar sedan länge inom vårt affärsområde. Jag ser en rad synergier för båda bolagen, vilket kommer trygga och stärka bolagen långt in i framtiden. Nytt namn blir Teknia Vimmerby. I övrigt ändras inget inom vår organisation och vi fortsätter på samma framgångsrika sätt som tidigare”.

Peter Hjelte fortsätter: ”Jag är oerhört nöjd över samarbetet med IMAP då de har visat på stor kunskap och framför allt varit ett mycket stort stöd både för mig och hela vårt företag under hela processen. De har hela tiden funnits tillgängliga för att svara på frågor och jag har haft ett oerhört stort förtroende för dem. Vårt samarbete har därmed varit både lärorikt och stimulerande, och vi har verkligen fått ett bra avslut och den utgång vi så väl har jobbat för."

IMAP var säljarens finansiella rådgivare genom hela processen.

Kontakta oss
Kontakta oss
Middle-market M&A is a world of opportunity, and with that comes a sea of options and moving parts. Your advisor is the compass. Contact us for a no-commitment consultation with an M&A specialist, who’ll listen carefully to your concerns and give an honest, unbiased assessment on the best way forward.
Our business is your business growth
FRÅGOR? 

KONTAKTA OSS GÄRNA! 

Vi hoppas få höra ifrån dig. Vårt team finns alltid tillgängliga.

Kontaktformulär 

Vad spännande att du vill höra mer kring IMAP. Använd gärna formuläret nedan för att berätta lite mer om din nuvarande situation så lovar vi att återkomma så snart som möjligt.