IMAP rådgivare då tyska handverktygsspecialisten Wera säljs till Bitburger Holding

Bakgrund och målbild

Tyska Wera utvecklar och producerar handhållna verktyg och har genom sina innovativa produkter och lösningar tagit en stark position på marknaden. Bolaget har över 700 anställda, sina ”verktygsrebeller” som de kallar dem, och har enheter i Tyskland, Tjeckien, Nordamerika och Storbritannien. Wera säljs idag i Sverige genom bland annat Clas Ohlson, Swedol och Conrad.

IMAP Tyskland har rådgivit ägarfamiljen genom försäljningsprocessen. I Bitburger hittade IMAP en långsiktig investerare vilket var huvudkravet från ägarna samt VDn när de diskuterade en eventuell försäljning. Ledningen är mycket glada att få fortsätta tillväxtresan tillsammans med Bitburger: ”Vi är mycket glada att ha fått in Bitburger som ny ägare och även att vi under hela processen fått vara med och påverka valet av köpare”.

 

IMAPs tillvägagångssätt och mervärde

IMAP hade tidigare genomfört en framgångsrik transaktion tillsammans med ägarfamiljen och var därför den självklara rådgivaren även i denna process. På grund av den goda relationen med säljaren och samarbetet mellan IMAPs team och Wera så kunde en framgångsrik försäljning genomföras på ungefär sex månader. Ytterligare framgångsfaktorer under processens gång var klientens engagemang genom processen, köparens advokater samt även det stora engagemanget från klientens personal. Detta tillsammans med att IMAP skapade en konkurrensutsatt process resulterade i en snabb och smidig process.

 

Resultat och utfall

Genom detta förvärv kunde Bitburger utöka sin bolagsportfölj innehållande starka varumärken med ett bolag inom handverktyg. Bitburger Holding är moderbolag till Bitburger Brewery, en bryggerigruppering med de framgångsrika ölmärkena Bitburger, König, Licher och Kostritzer. Under senare år har bolaget även börjat investera i andra branscher och äger idag även barnklädes- och leksakstillverkaren Sterntaler. Genom processen har IMAP stärkt relationen med Bitburger och vi tror att detta kan generera fler affärer i framtiden.

 

Kommentar

"Wera är övertygade om att deras verktyg gör livet enklare, säkrare och ”fullt av glädje”. Vi ämnade föra över dessa ledord även till försäljningsprocessen. Som ett resultat bjöd vi bara in ett begränsat antal lämpliga investerare till processen vilket gjorde processen enklare och säkrare. Enklare för att vi i processen ej behövde hantera ett stort antal intressenter och säkrare då vi hela tiden hade en alternativ lösning och det var mycket osannolikt att marknaden skulle få reda på att Wera var till salu. Vi har i efterhand fått veta att även vårt informationsmemorandum var ”fullt av glädje” då vi till exempel hade med en 30 minuter lång video som på ett mycket omfattande och känslosamt sätt beskriver verksamheten. Varje gång jag i framtiden ska skruva fast en skruv kommer jag att tänka på detta projekt", säger Christoph Kloberdanz, IMAP.