IMAP Tyskland rådgiver Felss Group vid deras majoritetsförsäljning till Capvis

Bakgrund och målbild

Felss Group grundades 1905 och har idag 600 anställda vid sina sex produktionsanläggningar i Europa, Asien och USA. Gruppen omsätter årligen cirka 125 miljoner EURO. Felss Group har en rad internationella fordons- och OEM-tillverkare som kunder som till exempel Bosch, GKN, IFA Rotorion, VW och Mercedes Benz. Företaget produktsortiment består av högkvalificerade kallformningsverktyg samt specialanpassade precisionsdetaljer.

 

IMAPs tillvägagångssätt och mervärde

Efter en konkurrensutsatt pitch-process valdes IMAP som finansiell rådgivare i processen. Viktiga framgångsfaktorer under processens gång var bland annat:

·         En välstrukturerad förberedelseprocess och dokumentation av företaget

·         Ett noggrant urval av lämpliga potentiella investerare

·         Ett nära samarbete med ägaren, ledningsgruppen samt advokater och skatterådgivare

·         En konkurrensutsatt process där exklusivitet gavs sent i processen

 

Resultat och utfall

I Capvis hittade IMAP en investerare som är mycket erfaren inom att driva förvärv där det skett en succession. Capvis kommer att stödja Felss-gruppen med eget kapital såväl som med ledarskapserfarenhet i deras internationella expansion samt fokus mot nya kundgrupper.

Capvis är ett ledande private equity-företag baserat i Schweiz. Som en av de mest aktiva investerarna i tysktalande Europa investerar Capvis från sin fond på 720 miljoner EURO, huvudsakligen majoritetsinvesteringar i ledande medelstora företag. Sedan 1950 har Capvis genomfört över 50 transaktioner med ett totalt värde över 50 miljarder EURO.

 

Kommentar

Säljaren Mrs. Keinhöfer kommenterar: ”Det var viktigt att hitta en investerare som delar vår filosofi och värderingar, och som förstår synergierna i en integrerad maskinverktygs- och komponenttillverkare”. Mrs. Keinhöfer kommer fortsatt att vara en minoritetsägare i bolaget samt sitta med i styrelsen.