Rådgav vid försäljning av företaget

Livsmedel & Dryck

Sentica Partners Oy

Private Equity-företag Finland

Förvärvade majoritet av aktierna

People's Choice AB

Distribution av Celsius-dryck Sverige

IMAP rådgav People's Choice AB vid försäljningen till finska Sentica Partners Oy

Func Food expanderar till Sverige och adderar Celsius till sin varumärkesportfölj.

 


Func Food Oy och People’s Choice AB går samman och bildar en ledande nordisk hälso- och fitnessgrupp inriktade på funktionell mat och dryck. Sentica Partners som äger Func Food, ett företag inom funktionella livsmedel och kända för sina varumärken FAST och CocoVi, förvärvar People’s Choice; den exklusiva svenska distributören av den oerhört populära funktionella drycken Celsius och livsstilsklädmärket Freddy. Total omsättning för den nya gruppen är 50 MEURO för 2015.

 


People’s Choice har sedan 2009 distribuerat Celsius funktionella drycker i Sverige och har fram till idag haft en fantastisk framgång vilket idag placerar dem på andra plats på marknaden för sport- och energidrycker med en marknadsandel om hela 7 %. Celsius är en sockerfri dryck som idag finns i sju smaker och innehåller naturliga ingredienser såsom vitaminer, grönt te, ingefära, guarana och koffein. People’s Choice är också distributör för livsstilsklädmärket Freddy, som distribueras genom noga utvalda återförsäljare samt i en egen shop online. Celsius och Freddy vänder sig till unga och aktiva människor med en hälsosam livsstil. People’s Choice hade 2014 en omsättning på 19 MEURO.

 


Func Food är ett snabbt växande företag inom funktionella livsmedel och marknadsledande inom sport nutrition och superfood i Finland. Func Foods två varumärken; FAST inom sport nutrition och CocoVi inom superfood är de ledande varumärkena i respektive kategori i Finland. Genom förvärvet av People’s Choice utökar Func Food sitt produktutbud med att innefatta funktionella drycker och träningskläder. Förvärvet ger dessutom Func Food en möjlighet att lansera FAST och CocoVi i Sverige samt att Celsius drycker kommer att lanseras i Finland. Func Food ägs sedan januari 2014 av det finska riskkapitalbolaget Sentica Partners.

 


“Vi har analyserat våra närliggande marknader och People’s Choice är en perfekt match för oss. Båda företagens huvudsakliga målgrupper är unga vuxna med en aktiv och hälsosam livsstil. Produkterna kompletterar varandra och risken för att de skall kannibalisera på varandra är liten. Vi kommer att få en oerhörd effektiv säljorganisation i Sverige som täcker livsmedelskedjor, gym och hälsokostbutiker. People’s Choice har gjort ett fantastiskt arbete med Celsius under bara ett fåtal år och jag är övertygad om att detta är det bästa sättet att framgångsrikt lansera FAST och CocoVi på den svenska marknaden” säger Antti Pirinen, VD för Func Food.

 


“Celsius har under de senaste åren revolutionerat den svenska marknaden för sport- och energidrycker genom att erbjuda ett sockerfritt och näringsrikt alternativ. Nu är det rätt läge att införa Celsius även i andra länder i Europa där Finland blir det första med hjälp av Func Foods organisation. Jag är samtidigt väldigt glad över Func Foods långa erfarenhet inom produktutveckling och deras nya högkvalitativa produkter som vi nu snart kan erbjuda våra svenska kunder”, säger Andreas Celik, VD för People’s Choice, som i samband med transaktionen blir en betydande minoritetsägare i Func Food.

 


”Det har varit väldigt spännande att under processen på nära håll få följa Celsius framfart på den svenska marknaden då populariteten och intresset hos svenska konsumenter har varit enormt. Detta gjorde att vi under processen hade ett stort intresse för People’s Choice då många ser bolaget som en utmärkt distributionskanal in i Sverige och samtidigt få tillgång till de populära varumärkena Celsius och Freddy. Nu väntar en spännande tid för den nya gruppen med nordisk expansion åt båda håll”, säger Andreas Anderberg, IMAP.

 


IMAP var säljarnas rådgivare genom hela transaktionsprocessen