Rådgav vid försäljning av företaget

Industri

Vara Maskinimport AB

Generalagent för Merlo teleskoplastare Sweden

Förvärvade majoritet av aktierna

Ottosson Truck AB

Generalagent för Hyundai gaffeltruckar Sweden

Förvärvet skapar samarbetsmöjligheter då de båda bolagen har många gemensamma kunder med behov av teleskoplastare, respektive gaffeltruckar

 

Ottosson Truck AB är ett anrikt familjeföretag som har en stark utvecklingshistoria sedan bildandet 1969. Bolaget är svensk generalagent för Hyundai gaffeltruckar och erbjuder både försäljning och uthyrning av Hyundai gaffeltruckar. Huvudkontoret ligger i Norje norr om Sölvesborg och representeras med försäljning och uthyrning av truckar från Norje, Helsingborg och Norrköping. Serviceverkstäder och servicebussar utgår från nära 20 orter runt om i södra Sverige. Ottosson Truck omsätter drygt 60 miljoner kronor och har 35 anställda.

 

”Vår strategi har alltid varit tillväxt. Det har hittills skett genom förvärv av andra företag i branschen, men den här gången är det Ottosson Truck som alltså förvärvas. Därmed kommer vi in samma koncern som AB Hüllert Maskin som säljer Merlos teleskoplastare, konstaterar Anette Saleskog.

 

Anette fortsätter: ”Jag ser Hüllert och Ottossons som två systerföretag med många likheter och med samma slags kundfokuserade företagskulturer. Det gläder mig att vi tillsammans kan fortsätta en offensiv strategi som gynnar båda företagen, säger hon.

 

De nyblivna systerföretagen har en stabil position att utgå ifrån. Både Ottosson Truck och Hüllert Maskin är starka representanter för sina respektive varumärken. Merlo är marknadsledare i Sverige och Hyundai har en stadig tillväxt för sina gaffeltruckar. Båda företagen har dessutom nära band till utvecklingsteamen hos Merlo och hos Hyundai. Det kan ses som ett kvitto på den höga kompetens som de två företagen har, och som är mycket uppskattat av de båda maskintillverkarna.

 

Förvärvet av aktiemajoriteten i Ottosson Truck innebär att en successiv och offensiv strategi inleds framöver. Nils-Gunnar Burge, ägare till Hüllert Maskin, beskriver strategin för framtiden så här:

 

”Vår företagsgrupp står snart inför ett generationsskifte. Mina barn Lina Burge och Jakob Burge kommer att på sikt ta över verksamheten i koncernen, som de båda varit verksamma i under flera år. Att vi nu satsar på förvärvet av Ottossons ska ses som en markering av vår vilja att stärka och utveckla verksamheten för både Merlo och Hyundai på den svenska maskinmarknaden.

 

Nils-Gunnar fortsätter: ”Hüllerts framgångar med Merlo under mer än 20 år fortsätter när vi expanderar och det finns en stor potential för fortsatt tillväxt av både Ottossons och Hüllert med många synergier. Båda företagens erbjudande till kunderna blir nu ännu starkare”.

 

Hüllert Maskin är svensk generalagent för Merlo teleskoplastare sedan 1995. Företaget har cirka 30 anställda och huvudkontor med verkstad, lager, utställningshall och övningsfält i Vara i Västergötland. Hüllert och Merlo representeras från ett 30-tal försäljningskontor och serviceverkstäder runt hela Sverige. Hüllert Maskin omsatte nära 190 miljoner kronor under senaste räkenskapsåret.

 

Även från Hyundais ledning ser man fram emot samarbetet med Ottosson Trucks nya ägare. Hyundais säljchef för gaffeltruckar i Europa, Peter Neujens, kommenterar affären och uttrycker sin förhoppning om ökade marknadsandelar för Hyundais truckar i Sverige: ”Vi ser fram emot ett intensifierat samarbete med både Ottosson och med de nya ägarna”.

 

Samma positiva uppfattning har Merlos försäljningschef Maurizio Ganio-Mego, som på samma sätt tror att de två svenska företagens samarbete kommer att gagna Merlo i Sverige.

 

IMAP var säljarnas rådgivare genom hela processen.