Rådgav vid försäljning av företaget

Industri

Inission AB

Kontraktstillverkare av elektronik Sweden

Förvärvade 100% av aktierna

Speed Production AB

Kontraktstillverkare av elektronik Sweden

Inission förvärvar Speed Production, ett dotterbolag till Speed Group, ägt av Ratos

Speed Production är en kontraktstillverkare inom elektronik och omsatte 2017 ca 50 miljoner SEK. Bolaget är lokaliserat i Borås och Speed Production står för kvalitet, närhet och flexibilitet med ett stort kundfokus. Speed Production har fem fast anställda medarbetare och resterande personal hyrs in från Speed Competence och Speed Professionals vilka är bemanningsföretag inom Speed Group.

 

Inission Borås AB förvärvar nu Speed Production av Speed Group AB som i sin tur är en del av Ratos.

 

Inissions strategi är att växa genom förvärv och för att på så vis bli en av de tongivande kontraktstillverkarna i Norden. De senaste sex åren har sex bolag införlivats i Inission och Inission är därmed på god väg att kvala in på topp fem i Norden. För två år sedan förvärvade Inission Eribel i Borås och fick då en substantiell verksamhet i Västsverige.

 

Tack vare förvärvet kommer Inission att utvidga sin största fabrik inom Inission. Den västsvenska verksamheten växer och Inission har stora förhoppningar på ytterligare tillväxt. Det pågår en konsolidering i branschen och det är angeläget att kunna erbjuda marknaden både större muskler, bredare kompetens och mer flexibilitet. Speed Production får genom Inission bl a tillgång till produktionskapacitet i Baltikum i form av Inissions fabrik i Tallinn.  Flera av Speed Productions kunder befinner sig i en spännande tillväxtfas och förvärvet kommer lägligt för att hantera de behov som uppstår.

 

Jonas Andersson, Operativ chef Speed Production:
– Inission har skapat sig ett rykte om att ta väl hand om sina förvärv och vi har haft ett gott samarbete inför förvärvet. Vi har ett gemensamt synsätt på många saker. Jag är därför helt övertygad om att våra kunder och medarbetare kommer att se den nya ägaren som uteslutande positiv.

 

Fredrik Berghel, Koncernchef Inission:
– Vi genomförde under 2017 ett positivt integrationsprojekt i Stockholm där Inission Triab och Inission SKEAB Slogs ihop för att bilda Inission Stockholm. Den nya Stockholmsenheten är inte vilken fabrik som helst utan nästa generations mönsterfabrik som nu lyfts till en helt ny nivå med introduktionen av Inception och Inside. Integrationen i Stockholm har mottagits positivt av marknaden och nu hoppas vi självklart på samma positiva utveckling i Göteborg.

 

Vi kommer omgående att starta en förstudie för en eventuell samlokalisering av våra fabriker i Borås, samtidigt som man ska ha all respekt för att detta måste förankras hos kunder, MBL-förhandlas och planeras i detalj för att det ska bli så smidigt som möjligt för alla. Kunderna ska så långt det är möjligt involveras i processen så att man samtidigt kan genomföra och uppnå avsevärda förbättringar.

 

En samlokalisering innebär stora möjligheter då väsentliga synergier uppstår. Branschen är under konsolidering och Inission vill vara en aktiv aktör i den processen. Utmaningen är att växa med god lönsamhet vilket vi redan bevisat att vi kan. Nu applicerar vi vår modell på Speed Production för att säkerställa en bra verksamhet och en god lönsamhet.


Om Inission AB
Inission är en totalleverantör av skräddarsydda tillverknings- och logistiktjänster inom avancerad industrielektronik. Koncernen består av moderbolaget Inission AB samt de helägda dotterbolagen Inission Stockholm AB, Inission Borås AB, Inission Munkfors AB, Inission Pajala AB, Inission Malmö AB, det estniska bolaget Inission Tallinn OÜ och det danska säljbolaget Inission København ApS. Inission AB har 331 anställda och är noterat på Nasdaq First North.

 

IMAP var säljarnas rådgivare genom hela processen.