Hitta din rådgivare


Använd en rådgivare vid försäljning av ditt företag

Enligt vår erfarenhet är det sällan den uppenbara intressenten som är den slutgiltiga köparen eller nödvändigtvis är den som betalar bäst för företaget. Vi har i flera processer sett att det kan skilja över 100 % mellan det lägsta och det högsta budet från olika intressenter.

Vi hjälper er att realisera ert företags fulla värde


Det är vanligt förekommande att en entreprenör som vänder sig till IMAP har varit uppvaktad av en intressent som vill köpa deras företag och därför undrar vad företaget kan vara värt.

IMAPs roll innefattar långt mer än att agera företagsmäklare och det finns ingen generell köparlista för alla företag. För att finna den bästa köparen till den högsta värderingen behöver vi förstå företaget, marknaden och entreprenören. Vi kan, tillsammans med våra kollegor världen över, därefter identifiera och presentera köparkandidater som entreprenören många gånger aldrig hört talas om från fler än 40 länder. I över 50 % av våra affärer har vi internationella budgivare, vilket ofta genererar högre köpeskillingar. Bland köparna finns ofta börsnoterade bolag, investmentbolag (private equity) och större företagsgrupper. Här kan du läsa om vilka faktorer som påverkar en företagsvärdering.

 

Vi har lång erfarenhet av M&A och företagsförsäljning

Vi har under 20-års tid arbetat med företagsförsäljningar och företagsförvärv (M&A), vilket innebär att vi har genomfört fler än 300 företagsförsäljningar inom allt från konsultföretag, e-handel, IT-drift, automationsföretag till fiskförädling och tillverkande industri.

Dagens affärer är på gott och ont långt ifrån Jan Stenbecks affärsförslag på servetter, utan vid större företagsförsäljningar involveras inte sällan bara olika köpare, utan även finansiella, legala och kommersiella rådgivare. Det kan uppfattas påfrestande när företaget skall genomgå en Due Diligence (bolagsbesiktning). IMAP har i rollen som rådgivare en positiv inverkan genom att avlasta och projektleda så att det sker effektivt och strukturerat och att ägaren kan fokusera på att hantera den dagliga verksamheten.

Processen att sälja ett företag tar i genomsnitt 6 - 9 månader från det att vi påbörjar processen tills att affären slutförs. I majoriteten av våra transaktioner har vi en etablerad relation med entreprenören och företaget sedan flera år tillbaka. Då det är den största affären i livet för många företagare är det viktigt att tillsammans planera och förbereda inför försäljningen så att förutsättningarna är bästa tänkbara för en lyckad affär.

 

Exempel på vanliga frågeställningar vi möts av är:

  • Hur ser marknaden ut för att sälja ett bolag som mitt?
  • Vilka köpare tror ni är intresserade av mitt företag?
  • När är den optimala timingen för att påbörja en försäljningsprocess?
  • Hur länge förväntas jag vara aktiv efter en försäljning?

 

Läs gärna mer om våra tjänster inom företagsförsäljningar här. Tveka inte att höra av dig till IMAP om du har fått ett bud, går i säljtankar eller har frågor kring ett ägarskifte.

Robert Svensson
Email
076-183 65 67

Kontakta oss
Kontakta oss
Middle-market M&A is a world of opportunity, and with that comes a sea of options and moving parts. Your advisor is the compass. Contact us for a no-commitment consultation with an M&A specialist, who’ll listen carefully to your concerns and give an honest, unbiased assessment on the best way forward.
Our business is your business growth
FRÅGOR? 

KONTAKTA OSS GÄRNA! 

Vi hoppas få höra ifrån dig. Vårt team finns alltid tillgängliga.

Kontaktformulär 

Vad spännande att du vill höra mer kring IMAP. Använd gärna formuläret nedan för att berätta lite mer om din nuvarande situation så lovar vi att återkomma så snart som möjligt.